Podstawowe pojęcia i definicje
Wersja z dnia 19:06, 25 sie 2018 autorstwa Wrota Zdrowia (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę " '''Składnik odżywczy''' – najmniejsza cząsteczka organiczna lub nieorganiczna, która po uwolnieniu w procesach trawienia i wchłonięciu może być: • źró...")
Składnik odżywczy – najmniejsza cząsteczka organiczna lub nieorganiczna, która po uwolnieniu w procesach trawienia i wchłonięciu może być: • źródłem energii, • materiałem budulcowym lub • uczestniczyć w procesach przemiany materii. Cichon, Wądołowska 2000
Składnik pokarmowy – to zawarty naturalnie w środku spożywczym związek chemiczny, który może mieć charakter odżywczy lub nieodżywczy (np. składniki balastowe, smakowo-zapachowe, anty-odżywcze, szkodliwe). Gawęcki 2000
Przykłady składników odżywczych: aminokwasy, glukoza, witaminy, kwasy tłuszczowe Przykłady składników pokarmowych: białko, skrobia, błonnik
Żywność (środek spożywczy) każda substancja lub produkt: • przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, • organiczny lub nieorganiczny, • pochodzenia: • roślinnego, • zwierzęcego, • otrzymany drogą syntezy chemicznej, • przeznaczony do spożycia przez ludzi, • który po przyjęciu doustnym ulega w przewodzie pokarmowym strawieniu, a po wchłonięciu może być dla ustroju: • źródłem energii, • materiałem budulcowym lub • współdziałać w procesach metabolicznych.
Używka – to substancja lub mieszanina substancji nie zawierająca składników odżywczych lub zawierająca je w ilościach nieistotnych dla odżywienia organizmu, która jest spożywana przez ludzi ze względu na jej właściwości organoleptyczne lub fizjologiczne. Używki mogą zwiększać wartość energetyczną posiłku (alkohol), wpływać na procesy trawienia (przyprawy) lub pobudzać aktywność kory mózgowej (kawa, herbata).