Zbilansowana dieta: Różnice pomiędzy wersjami

Z Wrota Zdrowia
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę " '''Zbilansowana dieta''' (lub '''racja pokarmowa''') to odpowiednio zróżnicowany zestaw produktów spożywczych oraz napojów w ilościach i proporcjach zapewniając...")
 
 
(Nie pokazano 2 pośrednich wersji utworzonych przez tego samego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
   '''Zbilansowana dieta''' (lub '''racja pokarmowa''') to odpowiednio zróżnicowany zestaw produktów spożywczych oraz napojów w ilościach i proporcjach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, bez doprowadzania do nadmiaru żadnego z nich.
+
   '''Zbilansowana dieta''' (lub '''racja pokarmowa''') to odpowiednio zróżnicowany zestaw środków spożywczych oraz napojów w ilościach i proporcjach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, bez doprowadzania do nadmiaru żadnego z nich.
 +
 
 +
Zapotrzebowanie na [[Podstawowe pojęcia i definicje|składniki odżywcze]] i energię zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, warunków środowiskowych i trybu życia danej osoby czyli wszystkich jej aktywności.
 +
Człowiek cały czas zużywa energię, traci wodę, regeneruje swoje ciało - zużywając dostarczone w diecie składniki. Cały czas przebiega więc proces wymiany materii i energii z otoczeniem. Względna równowaga między podażą, a zużyciem jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
 +
Niedobory lub nadmiary żywieniowe utrzymujące się przez dłuższy czas prowadzą do zaburzeń, chorób, a nawet śmierci.
 +
 
 +
Składniki odżywcze zużywają się i wyczerpują w różnym tempie, dlatego trudno określić jednoznacznie ramy czasowe bilansowania diety. Nie każdy posiłek musi być zbilansowany, można dążyć do zbilansowania dobowych racji pokarmowych, ale w praktyce wystarczy, jeśli w pełni zbilansowana jest racja tygodniowa.

Aktualna wersja na dzień 19:43, 25 sie 2018

 Zbilansowana dieta (lub racja pokarmowa) to odpowiednio zróżnicowany zestaw środków spożywczych oraz napojów w ilościach i proporcjach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, bez doprowadzania do nadmiaru żadnego z nich.

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, warunków środowiskowych i trybu życia danej osoby czyli wszystkich jej aktywności. Człowiek cały czas zużywa energię, traci wodę, regeneruje swoje ciało - zużywając dostarczone w diecie składniki. Cały czas przebiega więc proces wymiany materii i energii z otoczeniem. Względna równowaga między podażą, a zużyciem jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory lub nadmiary żywieniowe utrzymujące się przez dłuższy czas prowadzą do zaburzeń, chorób, a nawet śmierci.

Składniki odżywcze zużywają się i wyczerpują w różnym tempie, dlatego trudno określić jednoznacznie ramy czasowe bilansowania diety. Nie każdy posiłek musi być zbilansowany, można dążyć do zbilansowania dobowych racji pokarmowych, ale w praktyce wystarczy, jeśli w pełni zbilansowana jest racja tygodniowa.