Tryb żywienia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Wrota Zdrowia
Skocz do: nawigacja, szukaj
 
Linia 45: Linia 45:
 
   '''Wiedząc że następny posiłek planujemy na określoną godzinę, tak dobieramy skład posiłku poprzedniego, aby jego wielkość odpowiadała czasowi planowanej przerwy między tymi posiłkami.'''
 
   '''Wiedząc że następny posiłek planujemy na określoną godzinę, tak dobieramy skład posiłku poprzedniego, aby jego wielkość odpowiadała czasowi planowanej przerwy między tymi posiłkami.'''
  
   '''Zwykle, prawidłowo żywiony człowiek nie odczuwa intensywnego głodu i - w razie potrzeby - może opóźnić posiłek, bez przykrych objawów, nawet o kilka godzin lub dłużej.'''
+
   '''Zwykle, prawidłowo żywiony człowiek nie odczuwa intensywnego głodu i - w razie potrzeby - może opóźnić posiłek nawet o kilka godzin lub dłużej, bez odczuwania przykrych objawów.'''

Aktualna wersja na dzień 11:42, 23 sie 2018

 Przez pojęcie tryb żywienia rozumie się sposób rozłożenia w czasie spożycia całodobowej racji pokarmowej.
 
 Na tryb żywienia składa się więc:
   liczba posiłków na dobę,
   proporcje ilościowe i jakościowe pomiędzy posiłkami,
   pory posiłków,
   czas trwania posiłków,
   czas przerw między posiłkami,
   pojadanie lub nie pomiędzy posiłkami.
 Jedną z zasad prawidłowego żywienia jest zasada zgodności trybu żywienia z innymi aktywnościami trybu życia.
 Oznacza to, że tryb żywienia powinien być dostosowany do dobowego rytmu innych aktywności:
   pory snu,
   pory i czasu trwania zajęć/prac, które uniemożliwiają spożywanie posiłków,
   pory zajęć/prac o dużej intensywności wysiłku fizycznego,
   innych wydarzeń (spotkania towarzyskie, badania lekarskie, podróże)
      
 Bardzo często w zaleceniach żywieniowych lub w wyliczaniu "zasad żywienia" na pierwszym miejscu stawiane jest jako "zasada zdrowego żywienia" zalecenie: "jedz 5 posiłków dziennie" i narzuca się nawet określone proporcje pomiędzy posiłkami nazywając je "prawidłowymi". Ten tryb żywienia zakłada przestrzeganie także innych zaleceń, które również uzyskują rangę "zasad", ponieważ są zgodne z trybem żywienia 5 x dziennie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to zasada uniwersalna, a jedynie jeden z możliwych wariantów trybu żywienia.
 
 Ważne jest jedynie, aby tryb żywienia i tryb innych aktywności danej osoby, do siebie pasowały. To, czy rozkład dnia zaczynamy ustalać od trybu żywienia i do niego dopasowujemy pozostałe aktywności, czy też po ustaleniu zajęć dostosowujemy do nich tryb żywienia, nie jest ważne i zależy od indywidualnej sytuacji konkretnej osoby.
 Przykłady trybów żywienia:
 
   Tryb żywienia: 0 posiłków na dobę - oznacza głodówkę.
 
   Tryb żywienia: 1 posiłek na dobę - oznacza, że cała dobowa racja pokarmowa zostaje spożyta jako jedna porcja w stosunkowo krótkim czasie, czyli w jednym posiłku. Godzina posiłku powinna być dostosowana do rytmu innych aktywności (pory snu, czasu pracy, czasu wysiłku fizycznego). Ludzie wybierający ten tryb żywienia często spożywają posiłek w godzinach popołudniowych - ale można jeść też tylko rano, lub tylko w południe, wg potrzeb.
 W tym trybie, albo nie ma pojadania - a jedynie picie wody lub napojów bez cukru (kawa, herbata) - albo można stosować pojadanie warzyw i/lub owoców nisko-węglowodanowych, które są źródłem wody i innych ważnych składników.
 
    Tryb żywienia: 2 posiłki na dobę - oznacza, że dobowa racja pokarmowa spożywana jest w dwóch częściach. Może to być rano i popołudniu/wieczorem lub inaczej wg potrzeb.
 Przy dwóch posiłkach pojawia się możliwość stosowania rozdziału makroskładników np.:
   1. posiłek - białka i tłuszcze,
   2. posiłek - tłuszcze i węglowodany.
 W tym trybie, tak jak wyżej, może nie być pojadania, a jedynie picie wody lub napojów bez cukru (kawa, herbata) abo można stosować pojadanie warzyw i/lub owoców nisko-węglowodanowych, które są źródłem wody i innych ważnych składników.
 
    Tryb żywienia: 3 posiłki na dobę - oznacza zjadanie całodobowej racji pokarmowej w trzech posiłkach: śniadanie, obiad i kolacja.
 
   Tryb żywienia: 4 posiłki na dobę - oznacza zwykle, że do śniadania, obiadu i kolacji dochodzi albo drugie śniadanie albo podwieczorek. Wstawienie drugiego śniadania lub podwieczorku zwykle zależy od pory obiadu. Jeśli obiad jest późny (po pracy) w przerwie w pracy je się drugie śniadanie, a jeśli obiad jest wczesny, można między obiad a kolację zaplanować podwieczorek.
 
   Tryb żywienia: 5 posiłków na dobę - oznacza, że występują oprócz śniadania, obiadu i kolacji także drugie śniadanie i podwieczorek.
 
   Tryb żywienia: 6 lub więcej posiłków na dobę - jest stosowany w specyficznych dietach wymagających rozłożenia dobowej racji pokarmu na bardzo małe porcje.
 
   Tryb żywienia: jem, gdy jestem głodna/głodny - oznacza, że liczba posiłków i ich czas nie jest określony i wynika z bieżących potrzeb organizmu, a zależy od bieżącego stanu fizjologicznego organizmu, poprzedniego posiłku, oraz rodzaju bieżącej aktywności.
 Wiedząc że następny posiłek planujemy na określoną godzinę, tak dobieramy skład posiłku poprzedniego, aby jego wielkość odpowiadała czasowi planowanej przerwy między tymi posiłkami.
 Zwykle, prawidłowo żywiony człowiek nie odczuwa intensywnego głodu i - w razie potrzeby - może opóźnić posiłek nawet o kilka godzin lub dłużej, bez odczuwania przykrych objawów.