Zbilansowana dieta: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Zbilansowana dieta''' (lub '''racja pokarmowa''') to odpowiednio zróżnicowany zestaw | + | '''Zbilansowana dieta''' (lub '''racja pokarmowa''') to odpowiednio zróżnicowany zestaw środków spożywczych oraz napojów w ilościach i proporcjach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, bez doprowadzania do nadmiaru żadnego z nich. |
− | Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, warunków środowiskowych i trybu życia danej osoby czyli wszystkich jej aktywności. | + | Zapotrzebowanie na [[Podstawowe pojęcia i definicje|składniki odżywcze]] i energię zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, warunków środowiskowych i trybu życia danej osoby czyli wszystkich jej aktywności. |
Człowiek cały czas zużywa energię, traci wodę, regeneruje swoje ciało - zużywając dostarczone w diecie składniki. Cały czas przebiega więc proces wymiany materii i energii z otoczeniem. Względna równowaga między podażą, a zużyciem jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. | Człowiek cały czas zużywa energię, traci wodę, regeneruje swoje ciało - zużywając dostarczone w diecie składniki. Cały czas przebiega więc proces wymiany materii i energii z otoczeniem. Względna równowaga między podażą, a zużyciem jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. | ||
Niedobory lub nadmiary żywieniowe utrzymujące się przez dłuższy czas prowadzą do zaburzeń, chorób, a nawet śmierci. | Niedobory lub nadmiary żywieniowe utrzymujące się przez dłuższy czas prowadzą do zaburzeń, chorób, a nawet śmierci. | ||
Składniki odżywcze zużywają się i wyczerpują w różnym tempie, dlatego trudno określić jednoznacznie ramy czasowe bilansowania diety. Nie każdy posiłek musi być zbilansowany, można dążyć do zbilansowania dobowych racji pokarmowych, ale w praktyce wystarczy, jeśli w pełni zbilansowana jest racja tygodniowa. | Składniki odżywcze zużywają się i wyczerpują w różnym tempie, dlatego trudno określić jednoznacznie ramy czasowe bilansowania diety. Nie każdy posiłek musi być zbilansowany, można dążyć do zbilansowania dobowych racji pokarmowych, ale w praktyce wystarczy, jeśli w pełni zbilansowana jest racja tygodniowa. |
Aktualna wersja na dzień 19:43, 25 sie 2018
Zbilansowana dieta (lub racja pokarmowa) to odpowiednio zróżnicowany zestaw środków spożywczych oraz napojów w ilościach i proporcjach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, bez doprowadzania do nadmiaru żadnego z nich.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, warunków środowiskowych i trybu życia danej osoby czyli wszystkich jej aktywności. Człowiek cały czas zużywa energię, traci wodę, regeneruje swoje ciało - zużywając dostarczone w diecie składniki. Cały czas przebiega więc proces wymiany materii i energii z otoczeniem. Względna równowaga między podażą, a zużyciem jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory lub nadmiary żywieniowe utrzymujące się przez dłuższy czas prowadzą do zaburzeń, chorób, a nawet śmierci.
Składniki odżywcze zużywają się i wyczerpują w różnym tempie, dlatego trudno określić jednoznacznie ramy czasowe bilansowania diety. Nie każdy posiłek musi być zbilansowany, można dążyć do zbilansowania dobowych racji pokarmowych, ale w praktyce wystarczy, jeśli w pełni zbilansowana jest racja tygodniowa.